10 korzystnych właściwości fasoli Mung

Fasola mung (Vigna radiata) to mała zielona fasola należąca do rodziny roślin strączkowych.

Uprawiane są od czasów starożytnych. Pochodząca z Indii fasola mung rozprzestrzeniła się później w Chinach i różnych częściach Azji Południowo-Wschodniej.

Ziarna te mają lekko słodki smak i są sprzedawane świeże, jako kiełki lub jako suszona fasola. Można je kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością.

Fasola mung jest niezwykle wszechstronna i zazwyczaj spożywana w sałatkach, zupach i mieszadłach.

Są bogate w składniki odżywcze i uważa się, że pomagają w wielu dolegliwościach

Oto 10 przykładowych korzyści zdrowotnych fasoli mung:

1. Pełne zdrowych składników odżywczych
Fasola Mung jest bogata w witaminy i minerały.

Jedna szklanka (7 uncji lub 202 gramów) gotowanej fasoli mung zawiera:

  • Kalorie: 212
  • Tłuszcz: 0, 8 grama
  • Białko: 14, 2 gramów
  • Węglowodany: 38, 7 gramów
  • Błonnik: 15, 4 grama
  • Kwas foliowy (B9): 80% referencyjnego dziennego spożycia (RDI)
  • Mangan: 30% RDI
  • Magnez: 24% RDI
  • Witamina B1: 22% RDI
  • Fosfor: 20% RDI
  • Żelazo: 16% RDI
  • Miedź: 16% RDI
  • Potas: 15% RDI
  • Cynk: 11% RDI
  • Witaminy B2, B3, B5, B6 i selen

Ziarna te są jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka. Są bogate w niezbędne aminokwasy, takie jak fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, arginina i inne. Niezbędne aminokwasy to te, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować.

2. Fasola mung jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre nowotwory. Potrzebne są jednak dalsze badania na ludziach przed wydaniem zaleceń zdrowotnych.

3. Fasola Mung zawiera przeciwutleniacze, takie jak witeksyna i izowiteksyna, które mogą chronić przed uszkodzeniem przez wolne rodniki występujące podczas udaru cieplnego.

4. Badania na zwierzętach wykazały, że przeciwutleniacze fasoli mung mogą obniżać „zły” cholesterol LDL, podczas gdy badania na ludziach wiązały wyższe spożycie roślin strączkowych z niższymi poziomami cholesterolu LDL.

5. Fasola mung jest dobrym źródłem potasu, magnezu i błonnika, które zostały powiązane z niższym poziomem ciśnienia krwi u dorosłych z wysokim ciśnieniem krwi lub bez niego.

6. Odmiana tej fasoli zawiera rozpuszczalne włókno i odporną skrobię, które mogą promować zdrowie układu trawiennego. Węglowodany w fasoli mung są również mniej podatne na wzdęcia niż w przypadku innych roślin strączkowych.

7. Ma wysoką zawartość błonnika i białka i zawiera przeciwutleniacze, które mogą obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc w bardziej efektywnej pracy insuliny.

8. Fasola Mung ma wysoką zawartość błonnika i białka, które mogą pomóc w zmniejszeniu głodu poprzez obniżenie poziomu hormonów głodu, takich jak grelina, i podniesienie hormonów pełności, takich jak peptyd YY, GLP-1 i cholecystokinina.

9. Fasola Mung ma wysoką zawartość kwasu foliowego, żelaza i białka, z których wszystkie kobiety potrzebują więcej podczas ciąży. Unikaj kiełków surowej fasoli mung, gdy jesteś w ciąży, ponieważ mogą one zawierać szkodliwe bakterie.

10. Fasola Mung jest wszechstronna i łatwa do dodania do diety. Ziarna są często gotowane lub gotowane na parze, podczas gdy kiełki są często spożywane na surowo lub gotowane w smażonych potrawach.