Ciecierzyca- zastosowanie

Ciecierzyca to roślina strączkowa o niesłychanie wielu właściwościach nazywana również jako groch włoski lub cieciorka. Należy wymienić dwa rodzaje ciecierzycy: odmiana kabuli, której ziarna są duże o kremowej barwie i odmiana desi ten rodzaj posiada małe ziarna i występuje w kilku kolorach, każdy z tych kolorów ma delikatny słodkawy smak.


Posiada ona wiele zalet dla osób z różnymi schorzeniami. Jedną z nich jest obniżenie złego cholesterolu i zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi w naturalny sposób. Zatem jest jak najbardziej wskazana dla osób, które borykają się z chorobami serca m. in. zawał serca.

Ponadto powinny spożywać ją osoby cierpiące na anemię, gdyż jest bogata w żelazo. Zaleca się stosowanie jej podczas menstruacji. Roślina ta jest bardzo bogata w białko i błonnik więc spokojnie mogą spożywać ją osoby cierpiące na zaparcie. Pobudza bowiem perystaltykę jelit. Trzeba jednak pamiętać, że groch włoski może powodować wzdęcia. Ale jest na to prosty sposób można zastosować przyprawy majeranek, oregano lub kminek albo namoczyć ciecierzyce w wodzie z sodą oczyszczoną.

Osoby chore na cukrzycę lub będące w grupie ryzyka bez żadnych wahań powinny sięgnąć po tę roślinę. Może ona zapobiegać rozwojowi tej choroby, a posiadanie niskiego indeksu glikemicznego jest idealne dla cukrzyków.

Zawartość błonnika wspomaga też odchudzanie. Chociaż posiada ona nie mało kalorii to można wymienić więcej zalet z jej stosowania podczas odchudzania, niż wad. Zawarty w niej błonnik nie dopuszcza do częstego uczucia głodu, a co za tym idzie nie jesteśmy cały czas głodni.

Nie można ominąć informacji, iż jest ważnym składnikiem znanej potrawy hummus oraz falafel. Poza tym świetnie się sprawdzi z wszelkiego rodzaju pasztetami. Można przyrządzić z niej również zupę, farsz do pierogów i sałatki.

Dużą jej zaletą jest to, że nie zawiera glutenu. Dzięki temu bez problemu mogą stosować ją w swoich daniach osoby cierpiące na celiakie. Jest to bardzo ważne, Gdyż tacy ludzie mają dość ograniczone menu.