Dieta niskobiałkowa

Dieta niskobiałkowa przez wielu ludzi uznawana jest za pewnego rodzaju dietę leczniczą. Lekarze bardzo często zalecają ją osobom mającym problemy z nerkami czy wątrobą.

Główną zasadą tej diety niskobiałkowej jest ograniczenie do niezbędnego minimum ilości spożywanego białka. Przyjmuje się, że dozwolona dawna do spożycia na dobę wynosi 40-50 gram.

Kiedy nie stosować diety niskobiałkowej

Chyba że mamy do czynienia z ostrą niewydolnością nerek, wówczas dobowa ilość pożywanego białka nie powinna przekroczyć 30 gram dla zdrowia i bezpieczeństwa chorego. Jakość białka również ma znaczenie. Warto wybierać jedynie te pełnowartościowe, czyli pochodzenia zwierzęcego.

Dieta niskobiałkowa – jak?

W przypadku tej diety nie ma konieczności kontrolowania spożywanej ilości węglowodanów. Jeśli chodzi o tłuszcze, to przy niskobiałkowej dicie należy wybierać te pochodzące z ryb lub roślin.

Dieta niskobiałkowa – co jeść?

Jednak nie należy zapominać o tym, że spożywane tłuszcze powinny maksymalnie stanowić 25% dziennego zapotrzebowania danego człowieka na energię. Na tej diecie zakazane są między innymi kasze, mąki ( wyjątek stanowi mąka ziemniaczana), sery pleśniowe, feta, jaja, tłuste mięsa itp.

Podane informacje nie są przepisami dietowymi i zostały zebrane z ogólnie dostępnych informacji w internecie. Dieta niskobiałkowa może być groźna dla organizmu. O profesjonalną dietę zawsze trzeba zapytać profesjonalnego dietetyka.

Foto: http://pl.freeimages.com/photo/healthy-1323738