Dieta rozdzielna

Dieta rozdzielna może być traktowana jako jeden ze sposobów walki ze zbędnymi kilogramami, ale wcale tak być nie musi. Stosować ją może każdy, komu zdrowie na to pozwala.

Założenia diety mówią, że ludzki organizm nie jest w stanie jednocześnie trawić białek i węglowodanów, dlatego też razem nie są właściwie trawione ( do tego procesu wymagają wykorzystania zupełnie innych enzymów).

Dieta rozdzielna dostarcza organizmowi 1000 kcal dziennie. Szacuje się, że w trakcie jej stosowania przez pierwsze dwa tygodnie waga zmniejsza się o około 2-3 kilogramy. Dieta ta klasyfikuje wszystkie produkty na trzy grupy neutralną ( są to np. nasiona, woda, kawa, oleje), białkową ( tu zalicza się między innymi owoce – z wyłączeniem bananów, gotowane mięso, ryby, mleko, drób rośliny strączkowe) oraz węglowodanową ( do tej grupy zalicza się np. ziemniaki czy suszone owoce).

Zasada tej diety polega na tym, że produkty z każdej z grup nie mogą być ze sobą łączone np. ziemniaków w trakcie stosowania tej diety nie można jeść z mięsem.

Podane informacje nie są przepisami dietowymi i zostały zebrane z ogólnie dostępnych informacji w internecie. 1000 kalorii to bardzo mało i jej stosowanie może mieć bardzo groźne skutki dla organizmu. O profesjonalną dietę zawsze trzeba najpierw zapytać profesjonalnego dietetyka.

Foto: http://pl.freeimages.com/photo/apple-1189266