Do czego nada się cukier kokosowy?

Zdrowe zamienniki cukru poszukiwane są przez coraz większą liczbę osób. Zależy nam na tym, aby produkty słodzące inne niż cukier miały mniej kalorii oraz aby charakteryzowały się pewnymi walorami zdrowotnymi.

Jednym z godnych polecenia produktów słodzących jest z całą pewnością cukier kokosowy. Ma on złocisty kolor wpadający nieco w brąz. Powstaje on z kwiatów rośliny zwanej palmą kokosową.

Cukier ten z całą pewnością docenią miłośnicy cukru brązowego, gdyż wspomniany już cukier z palmy kokosowej charakteryzuje się podobnym smakiem. Ta substancja słodząca posiada niski indeks glikemiczny, dlatego będzie godnym polecenia elementem w diecie cukrzyków i osób, które pragną zgubić swoje nadprogramowe kilogramy.

Nie da się jednak ukryć, że cukier kokosowy nie jest aż tak słodki jak cukier biały pochodzący z buraków cukrowych. Należy również zaznaczyć, że cukru kokosowego można użyć tak samo jak cukru białego. Można więc posłodzić nim herbatę.

Będzie również świetnym dodatkiem do ciast oraz ciasteczek. W szczególności nada się on do muffinek, zwłaszcza tych korzennych, gdyż nada im lekko karmelowy posmak.

Cukru kokosowego z powodzeniem możemy dodać również do mięs oraz sosów. Idealnie sprawdzi się w orientalnych daniach o nieco indyjskim charakterze. Wzbogaci smak mięs oraz ryb. Można przygotować na jego bazie przepyszną marynatę do ryb. Cukier kokosowy wspaniale skomponuje się z łososiem i mintajem.

Na bazie cukru kokosowego z powodzeniem można również przygotować przepyszną lemoniadę. Lemoniadę można przygotować na bazie cytryn oraz pomarańczy. Dodatek cukru kokosowego sprawi, że napój będzie przyjemnie słodki w smaku.

Reasumując wyżej zebrane rozważania, z łatwością można dojść do wniosku, że cukier kokosowy jest z całą pewnością substancją słodzącą godną polecenia. Nie zawiera zbyt wielu kalorii oraz posiada niski indeks glikemiczny.

Cukier ten można dodawać do wielu potraw, zarówno tych słodkich jak i słonych. Poleca się dodawanie go do ciast, mięs oraz napojów, zarówno tych gorących jak i chłodnych.