Olej jojoba

Jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce, ale też bywa składnikiem produktów leczniczych. Olej jojoba, bo o nim mowa, pozyskiwany jest w drodze tłoczenia nasion krzewu jojoba. Olej ten ma właściwości nawilżające, a także przeciwzapalne.

Dlatego stosowany jest w produkcji kosmetyków do pielęgnacji ciała, włosów, paznokci. Ze względu na właściwości, olej jojoba świetnie sprawdzi się do pielęgnacji skóry suchej, tworząc na jej powierzchni barierę zapobiegającą utracie wody.

Nadaje się też do pielęgnacji skóry tłustej ze skłonnością do stanów zapalnych, a to dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym. Również posiadaczki przesuszonych włosów mogą szukać ratunku w oleju jojoba. Wystarczy rozprowadzić go na pasmach lub wmasować w skórę głowy, aby odżywić, zregenerować i nawilżyć suche włosy.

Ponieważ olej ten zawiera w składzie witaminy C, E, witaminy z grupy B, jod, krzem, miedź, cynk może być nawet stosowany do pielęgnacji skóry z takimi problemami jak łuszczyca. Ze względu na to, że uelastycznia skórę, panie stosują go też, aby zapobiec powstawaniu rozstępów czy zmarszczek. Jak widać, olej jojoba ma tak dobroczynne właściwości, że zupełnie nie dziwi fakt jego szerokiego zastosowania w kosmetyce.