Olej marula

Miłośniczki kosmetyków naturalnych chętnie sięgają po oleje. Doceniają pielęgnacyjne właściwości oleju kokosowego, arganowego, jojoba. Coraz bardziej znanym i pożądanym jest olej marula.

Pozyskiwany jest z pestek owoców drzewa marula z Afryki Południowej. Dzięki zawartości witamin, kwasów tłuszczowych, flawonoidów jest cennym kosmetykiem, który możemy stosować do pielęgnacji skóry twarzy, całego ciała i włosów, a nawet delikatnej skóry wokół oczu. Dzięki zawartości witaminy E zwanej witaminą młodości, pomaga w walce z pierwszymi oznakami starzenia.

Z kolei zawarte w nim kwasy tłuszczowe tworzą barierę lipidową na skórze chroniącą przed utratą wody, przez co pomagają utrzymać odpowiedni stan nawilżenia skóry. Witamina C zaś jest silnym przeciwutleniaczem, do tego rozświetla skórę i łagodzi stany zapalne. Dzięki swoim właściwościom jest skuteczny w walce z cellulitem, rozstępami, stanami zapalnymi skóry. Olej marula ma delikatny przyjemny zapach i lekką konsystencję, dzięki czemu nie zatyka porów i szybko się wchłania. Wszystko to jest powodem jego ciągle rosnącej popularności.

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Marula01.jpg