Olejek awokado

Miłośnicy zdrowego stylu życia dobrze znają i doceniają owoc awokado. Dzięki zawartości witamin A, E, D, witamin z grupy B, luteiny, nienasyconych kwasów tłuszczowych jest wykorzystywany w kuchni do przyrządzania zdrowych posiłków.

Coraz większą popularnością cieszy się też olejek awokado. Wpływa on korzystnie na układ krążenia, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wpływa pozytywnie na wzrok, zmniejsza objawy zapalenia stawów. Nic więc dziwnego, że ma tak wszechstronne zastosowanie w kuchni. Ale olejek z awokado równie dobrze sprawdza się też w kosmetyce.

Stosuje się go w produkcji kremów, mydeł, olejków do masażu. Nie musi być stosowany jako komponent kosmetyków, równie dobrze sprawdzi się czysty olej jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji. Dzięki zawartości fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin ma ogromne właściwości nawilżające skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek i chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, łagodzi podrażnienia skóry i zmiany chorobowe jak egzema czy trądzik, nawilża i regeneruje zniszczone włosy i zapobiega ich wypadaniu.

Wydajemy mnóstwo pieniędzy na kremy, balsamy, szampony i odżywki, a wszystko to można z powodzeniem zastąpić olejem z awokado.

Foto: http://pl.freeimages.com/photo/avocados-1511987