Olejek tamanu

W dzisiejszych czasach coraz większym zainteresowaniem cieszą się oleje naturalne pozyskiwane z rozmaitych roślin. Zwłaszcza w kosmetyce znalazły szerokie zastosowanie.

Jednym z takich darów natury jest olejek tamanu. Nie dość, że ma właściwości pielęgnacyjne, to jest jeszcze z powodzeniem stosowany w leczeniu problemów skórnych. Olej tamanu pozyskiwany jest z wysuszonych pestek owoców drzewa tamanu. Swoje właściwości zawdzięcza zawartym w nim składnikom. I tak kwas kalofillowy i kallofilloidyna nadają mu właściwości przeciwbakteryjnych, zaś kwas oleinowy i linolowy wzmacniają barierę lipidową naskórka, a kumaryna łagodzi stany zapalne.

Olejek tamanu ma uniwersalne zastosowanie. Ponieważ nawilża skórę, może być stosowany przez osoby z cerą suchą. Z kolei u osób z cerą tłustą reguluje pracę gruczołów łojowych przez co pomaga w walce z zaskórnikami. Do tego z powodzeniem można go stosować w walce z łupieżem, pomoże przy skaleczeniach, oparzeniach słonecznych, ukąszeniach owadów. Warto pokusić się o zakup i wypróbować jego wszechstronne działanie.

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Tamanu_oil#/media/File:Calophyllum-inophyllum06.jpg