Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Olejek z pestek dyni to z pewnością produkt, który zastosowanie znajdzie w każdym domu. Znany jest przede wszystkim ze swojego zbawiennego wpływu na zdrowie, jednak coraz częściej wykorzystywany jest w pielęgnacji ciała.

Olej z pestek dyni – pasożyty

Najpopularniejszym zastosowaniem olejku z dyni jest walka z pasożytami przez wzgląd na jego toksyczne właściwości. Olejek jest bezpieczny dla ludzi, jednak skutecznie zwalcza wiele gatunków pasożytów u dzieci i dorosłych. Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia mogą przyjmować nawet dwie łyżeczki olejku przez tygodniowy okres kuracji, a następnie dawka ta zmniejszana jest do profilaktycznej jednej łyżeczki. Zaleca się równocześnie przyjmowanie środków przeczyszczających, najlepiej tych, które przepisane zostały przez lekarza – toksyczne właściwości olejku nie obejmują właściwości przeczyszczających, przez co często należy wspomóc organizm w usuwaniu martwych pasożytów.

Olej z pestek dyni – właściwości zdrowotne

Olejek z dyni doskonale wpływa na cały układ pokarmowy. Stosowany jest przy takich schorzeniach jak zespół jelita drażliwego – jego zbawienny wpływ na błony śluzowe sprawia, że wiele z objawów tej przykrej choroby może zostać wyeliminowanych, tym samym znacząco podnosi komfort życia chorych. Olejek z pestek dyni posiada bardzo dużą zawartość tłuszczy nasyconych, przez co wykazuje prozdrowotne właściwości dla całego układu nerwowego. Dodatkowo jego regularne stosowanie pozwala na walkę z wysokim cholesterolem. Olejek z pestek dyni posiada zbawienny wpływ na pracę wątroby i trzustki, przez co polecany jest także diabetykom i osobom, które borykają się z różnymi schorzeniami organów wewnętrznych.

Olej z pestek dyni – zastosowanie na skórę

Olej z pestek dyni posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosowany na skórę twarzy doskonale nawilża ją i odżywia. Szczególnie polecany jest osobom z suchą i wrażliwą cerą. Jego dodatkową zaletą jest duża zawartość witamin i minerałów, które pomagają w walce z już istniejącymi zmarszczkami oraz zapobiegają powstawaniu nowych. Kwasy tłuszczowe zawarte w olejku wspomagają odbudowę naskórka oraz przyswajanie witamin i minerałów. Stosowany najczęściej jest na noc, po dokładnym oczyszczeniu skóry twarzy. Olej z pestek dyni stosowany jest również na skórę całego ciała w trakcie walki z cellulitem i rozstępami – doskonale ujędrnia i napina skórę, przez co staje się ona znacznie bardziej elastyczna, a wszelkie niedoskonałości mniej widoczne. Regularne stosowanie oleju z pestek dyni sprawi, że nasza skóra stanie się piękniejsza, bardziej nawilżona i odżywiona.

Olejek na piękne włosy

Olej z pestek dyni to również produkt, który wykorzystywany jest w pielęgnacji włosów. Stosowany może być zarówno w celu zabezpieczenia końcówek (np. przed działaniem ciepła z suszarki do włosów), jak i do olejowania całej długości włosów na mokro. Olejek możemy stosować każdego dnia na mokre lub suche końcówki, dzięki czemu wygładzimy włosy, zapobiegniemy puszeniu i rozdwojeniu końcówek. Poleca się używanie oleju z pestek dyni raz w tygodniu do olejowania: nakładamy wówczas olejek na całą długość mokrych lub wilgotnych włosów, pozostawiamy na minimum trzydzieści minut, następnie dokładnie myjemy włosy delikatnym szamponem bez parabenów i silikonów. Oczyszczające właściwości olejku sprawiają, że nasze włosy staną się bardziej gładkie, lśniące i mniej podatne na codzienne uszkodzenia.

Olejek z pestek dyni to produkt doskonały. Wykorzystywać go możemy zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Olejek wykazuje właściwości prozdrowotne, przez co możemy go spożywać w surowej formie, jak i wykorzystywać do sałatek i sosów. Olej z pestek dyni jest lekko zielonkawy, przez co uatrakcyjni nasz dip do świeżych lub pieczonych warzyw. Musimy pamiętać, że oleje roślinne – poza olejem kokosowym – nie są polecane do długiego smażenia, przez co musimy unikać wykorzystywania go podczas obróbki cieplnej pożywienia. Doskonale natomiast sprawdzi się w każdej kosmetyczce. Efekty w jego wykorzystania – zarówno w kuchni, jak i podczas pielęgnacji ciała – zobaczymy już po kilku tygodniach, co sprawia, że jest to jedna z najbardziej skutecznych substancji dostępnych w każdym sklepie ze zdrową żywnością.