Węglowodany zapewniają nam odpowiednią porcję energii, niezbędnej do działania każdego dnia. Dzięki nim sprawnie działają mięśnie, są one również bardzo ważne dla układu nerwowego. Węglowodany wpływają także na pracę mózgu oraz nerek.
Brak węglowodanów w codziennym menu i ich niedobór może spowodować wiele poważnych problemów ze zdrowiem. Dodatkową zaletą węglowodanów jest również ich korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Jak wykazały badania przeprowadzone w ostatnich latach, węglowodany wpływają na pracę mózgu i powodują, że poprawia się nam nastrój.
W zdrowej diecie odchudzającej ważna jest nie tylko ilość węglowodanów, ale także ich jakość. Cukier, skrobia oraz celuloza to węglowodany, które możemy spotkać w wielu produktach. Te najcenniejsze to cukier oraz skrobia. Ich najlepszym źródłem są zboża, warzywa strączkowe, ziemniaki oraz owoce. Węglowodany znajdują się również w ciastkach i bagietkach, tu należy jednak zachować stosowny umiar i rozsądek.
Takie produkty to przede wszystkim dużo kalorii. A ich nadmiar odkłada się niestety w postaci tkanki tłuszczowej, której ciężko się pozbyć i której większość z nas wolałaby uniknąć
Więcej informacji związanych z tym temacie znajdziesz w dziale Dieta
Foto: