Zasadniczo dieta aloesowa składa się z dwóch etapów: odkwaszającego oraz oczyszczającego. Jednym z najważniejszych i podstawowych składników tej właśnie diety jest nic innego jak sok z aloesu, który dzięki swoim właściwościom leczniczym i odżywczym znany i doceniany jest od tysięcy lat.
Zawiera aż 250 drogocennych składników, między innymi witaminę A, witaminę E, amylazę, lipazę, kwas foliowy, niacynę, magnez fosfor, wapń, cynk, glukozę, kwas stearynowy i wiele innych równie wartościowych składników.
Aloes ma właściwości nie tylko odchudzające, świetnie również radzi sobie z problemami skórnymi takimi jak alergie pokrzywki, ukąszenia owadów, infekcje skórne czy oparzenia.
Dieta aloesowa przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów. Sok z aloesu spożywany regularnie pobudza tempo przemiany energii, dzięki znacznemu zwiększeniu zużywanej przez organizm energii.
Aloes zawiera dość znaczne ilości kolagenu, który [przyczynia się do pobudzenia lepszego trawienia, pobudzając tym samym perystaltykę jelit, co przyspiesza trawienie spożywanego pokarmu i zapobiega jego zaleganiu w organizmie.
Podane informacje nie są przepisami dietowymi i zostały zebrane z ogólnie dostępnych informacji w internecie. O profesjonalną dietę zawsze trzeba zapytać profesjonalnego dietetyka.