Siemię lniane przez coraz większą liczbę osób uznawane jest za rodzaj superfood. Nic w tym dziwnego, gdyż te drobne nasionka posiadają bardzo wiele właściwości zdrowotnych oraz kosmetycznych.
Siemię lniane posiada niezwykle duże ilości błonnika, a także kwasów omega-3. Warto zaznaczyć, że nasiona te zawierają dwa rodzaje błonnika. Znajdziemy tam zarówno błonnik rozpuszczalny jak i błonnik nierozpuszczalny.
Siemię lniane niezwykle korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi. Zapobiega insulinooporności oraz wspomaga walkę z rozpoznaną już cukrzycą. Ze względu na wspomnianą już powyżej dużą zawartość błonnika pokarmowego, siemię lniane przyniesie ulgę osobom borykającym się z zaparciami oraz ze wzdęciami.
Należy jednak pamiętać o tym, że spożywanie siemienia lnianego wymaga wypijania sporej ilości płynów. Najlepiej popijać wodę mineralną, niegazowaną.
Siemię lniane w dość subtelny sposób reguluje również pracę układu hormonalnego. Z tego też względu siemię lniane jest polecane osobom z zaburzeniami hormonalnymi. Siemię lniane dostępne jest w dwóch formach: w formie nasion oraz w formie mielonej.
Spożywanie siemienia lnianego mielonego jest obarczone dużo mniejszym ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych. Nie da się również ukryć, że mielone siemię lniane jest bardzo przydatne w diecie osób wykluczających jajka.
Mielony len po zalaniu wodą z powodzeniem można dodać do ciasta. Dzięki temu konsystencja ciasta będzie odpowiednia, a brak jajek nie będzie wyczuwalny. Len mielony w bardzo łatwy sposób można dodawać do potraw. Można posypywać nim sałatki oraz dania z makaronem. Ponadto, siemię lniane mielone warto dodawać do jogurtów, zarówno naturalnych jak i wegańskich.
Mielone nasiona lnu warto zalać gorącą wodą i wypijać każdego ranka. Aby poprawić smak tak przygotowanego kleiku, można dodać do niego owoce oraz orzechy. Kisiel z siemienia lnianego z całą pewnością sprawdzi się w diecie osób odchudzających się oraz chcących zadbać o piękną skórę, silne włosy oraz paznokcie.