Ten produkt wytwarzany jest z miąższu orzecha kokosowego, ma coraz większą popularność alternatywy mleka krowiego. Charakteryzuje się
imponującymi właściwościami, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Mleko kokosowe zawiera korzystne tłuszcze roślinne, które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Nie zawiera cholesterolu, a tłuszcz w nim zawarty jest łatwostrawny.
Porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedż w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach a na
magnez, selen i żelazo w 9 procentach. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C, kwasu foliowego, niacyny i innych witamin z grupy B. Działa ochronnie w przypadku owrzodzeń błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz zmniejsza dolegliwości bólowe.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w mleku kokosowym przyczyniają się do wyciszenia przewlekłego stanu zapalnego, który towarzyszy reumatyzmowi i innym chorobą autoimmunologicznym. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, chronione są komórki naszej skóry przed wolnymi rodnikami, spowalniając tym procesy starzenia się.
Z kolei średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wpływają na wzmocnienie tkanki łącznej, dzięki czemu skóra staje się elastyczna i jędrna. W kosmetologii korzystny wpływ ma na włosy, które świetnie działa regenerująco oraz nadaje im połysk.
Natomiast odpowiednio nawilża skórę, rozjaśnia cienie pod oczami, dany tłuszcz mleka kokosowego zatrzymuje wilgoć powodując iż staje się jeszcze gładsza. Jest lokalnym produktem do demakijażu bowiem nie powoduje podrażnień i nieżle zmywa makijaż.
Zaś w kuchni wyśmienicie smakuje i nadaje się jako dodatek do najrozmaitszych dań. Może być dodawane do zup zamiast śmietany, wypieków, koktajli, gulaszów czy wypieków. Wzbogaca smaki oraz nadaje przyjemną, kremową teksturę, doskonale łagodzi smak pikantnych potraw.
Sprawdza się ona także w diecie sportowców oraz osób o zwiększonej aktywności fizycznej, ponieważ jest szybkim żródłem energii i właśnie dlatego wykorzystuje się je zarówno przed i po wysiłku.