W Indiach rośnie roślina niezwykła, a mianowicie moringa olejodajna. Roślina ta posiada wyjątkowe właściwości odżywcze, przez co jest wykorzystywana zarówno do przygotowywania potraw jak i w kosmetyce oraz w medycynie naturalnej.
Moringa zawiera ogromne dawki witaminy A, E, C, żelaza, potasu, manganu, chromu, kwasów tłuszczowych omega, antyoksydantów. Właściwie każda część rośliny może zostać w pożyteczny sposób wykorzystana; z kwiatów, liści i kory pozyskuje się leki, zaś z ziaren produkuje się olejek moringa.
Ten cieszący się coraz większą popularnością olej znalazł szerokie zastosowanie ze względu na swoje właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Ze względu na dużą zawartość kwasu oleinowego pomaga obniżyć poziom cholesterolu przez co zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Z uwagi na właściwości prozdrowotne olejek moringa znalazł zastosowanie w kuchni.
Cieszy się też dużym uznaniem wśród pań w codziennej pielęgnacji ciała. Stosuje się go w celu nawilżenia skóry i włosów, a także do łagodzenia stanów zapalnych skóry, w zapobieganiu wypadaniu włosów, w walce z łupieżem. Nie bez powodu drzewo moringa nazywane jest drzewem długowieczności.
foto: https://pl.wikipedia.org/wiki/Moringa_olejodajna#/media/File:Moringa_oleifera_1.jpg